Acupunctuur en Chinese kruiden

Acupunctuur en Chinese kruiden

Naast de reguliere behandelmethodes biedt onze praktijk ook de mogelijkheid van behandeling door middel van acupunctuur en chinese kruiden. Deze behandelingen worden verzorgd door Dierenarts Marije van der Vlist. 

ACUPUNCTUUR

Tijdens een acupunctuurbehandeling worden er kleine naalden op specifieke punten in de huid aangebracht. Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is een oude vorm van geneeskunde die bestaat uit acupunctuur, kruidengeneeskunde en voedingstherapie. Traditionele Chinese Geneeskunde maakt gebruik van metaforen (zoals o.a. Yin, Yang en Qi). Middels deze metaforen wordt een beschrijving gemaakt van de disbalans in het lichaam. Keuze van de acupunctuurpunten baseert zich op deze beschrijving. Een beschrijving maken is altijd mogelijk en daarmee ook om gericht te behandelen.

Een groeiend aantal onderzoeken ondersteunt dat acupunctuur effectief is bij een tal van medische aandoeningen bij zowel mensen als dieren. Eenvoudig gezegd werkt acupunctuur door beí¯nvloeding van het neuro-endocrine systeem en door manipulatie van hemodynamica (doorbloeding).

Aandoeningen die met acupunctuur kunnen worden behandeld zijn vaak chronisch van aard, zoals: Huidproblemen, angst, slapeloosheid, agressie, artritis, pijn, ontsteking van maag en  darmen, alvleesklier of lever, auto-immuunziekte, allergieën, sommige oogproblemen en astma.

Marije van der Vlist is gecertificeerd veterinair acupuncturist via de International Veterinary Acupuncture Society (IVAS) en lid van de Samenwerkende Nederlandse Veterinaire  Acupuncturisten ( SNVA).

Behandelingen met acupunctuur worden door huisdierenverzekeringen vergoed. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Marije van der Vlist staat op de SNVA doorverwijslijst, wat een voorwaarde is voor vergoeding.

KRUIDENGENEESKUNDE

Chinese kruiden worden vaak samen met acupunctuur gebruikt om het lichaam te genezen. Kruiden zijn eigenlijk gewoon planten of delen van planten met medicinale eigenschappen. Kruidengeneeskunde is een oude vorm van geneeskunde in veel landen. In feite zijn veel van onze moderne medicijnen afkomstig van kruiden. Digoxine (een medicijn voor hartritmestoornissen) is afkomstig van digitalis, beter bekend als vingerhoedskruid.

Farmaceutische producten kunnen belastend zijn voor de lever en de nieren van een dier, terwijl kruiden deze organen juist kunnen versterken. Kruiden zijn zeer veilig bij dieren wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt en afkomstig zijn van betrouwbare fabrikanten. Veterinaire kruiden die worden voorgeschreven zijn afkomstig van de Natuurapotheek. Ze voldoen aan Good Manufacturing Practices en worden getest om actieve ingrediënten te garanderen. Ze worden ook getest op zware metalen, bacteriën, schimmels en pesticiden, zowel intern als bij externe laboratoria.

Marije van de Vlist is IVAS en CIVT gecertificeerd voor het voorschrijven van Chinese Kruiden bij dieren.

VOEDINGSTHERAPIE

Voeding is een medicijn, die uw dier kan helpen en genezen. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is voeding een integraal onderdeel van de therapie. Samen met acupunctuur en kruidengeneeskunde.  Keuze voor voeding baseert zich op de genetische eigenschappen van een dier, persoonlijkheid, leeftijd, allergie of ziekteproces. Marije van der Vlist helpt u bij het kiezen van het beste voedsel voor uw huisdier. Een uitgebalanceerd, home-made dieet wordt vaak aanbevolen. Indien dit niet haalbaar is helpt ze bij de keuze van voeding die past bij uw huisdier en levensstijl.