Nieuws

Vakantie tips voor u en uw huisdier!

Tuesday 13 Jul 2021

We mogen weer op vakantie naar het buitenland, hier wat tips als u uw hond mee neemt naar het buitenland. Voordat u uw hond of kat mee neemt naar het buitenland, moet uw dier voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Deze eisen zijn per land verschillend. 

Verplichtingen voor naar het buitenland: 

- Europees dierenpaspoort. 
- Honden, katten en fretten meoten gechipt zijn. Vergeet het chipnummer niet te registreren met uw adresgegevens bij bijvoorbeeld www.NDG.nl of bij een andere database. 
- Alle honden, katten en fretten moeten ingeënt zijn tegen rabiës, minstens 21 dagen voor vertrek. Dit moet dan ook in het paspoort staan. 
- Bij een aantal landen is een behandeling tegen wormen verplicht. 

Dit zijn de belangrijkste dingen waar u op moet letten. 
Op de webstite www.LICG.nl kunt u nog meer informatie vinden over reizen naar het buitenland met uw huisdier. U kunt dan per land bekijken wat de wettelijke eisen zijn. Nieuwe dierenarts!

Wednesday 9 Jun 2021

Nieuwe dierenarts!

EVEN VOORSTELLEN 

Hallo allemaal! 

Bij deze stel ik mijzelf graag voor. Mijn naam is Linda en ik ben in maart dit jaar afgestudeerd als dierenarts gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht. Sinds half mei 2021 ben ik werkzaam bij Anne, op zowel de locatie van Uddel als Nunspeet. Een ideale mogelijkheid om mij te ontwikkelen als allround dierenarts. In mijn vrije tijd kunt u mij vinden op het paard in het bos en als ik thuiskom wacht er een lieve kat op mij. Ik hoop u en uw dier graag een keer te ontmoeten bij ons in de praktijk! Tuesday 8 Jun 2021De verbouwing van onze praktijk in Nunspeet is klaar!!

Tuesday 23 Mar 2021

De verbouwing van onze praktijk in Nunspeet is klaar!!

Na drie weken hard werken is onze vestiging in Nunspeet uitgebreid tot een volwaardige praktijk.

U komt bij ons binnen in een gezellige wachtruimte met daarnaast een ruime spreekkamer en aangrenzend een moderne oppperatieruimte met opname, waar we alle zorg kunnen geven die nodig is.

We zijn elke dag geopend van 9:00 tot 18:00 uur voor het afhalen van spullen, consulten zijn uitsluitend op afpsraak. Wij zijn te bereiken op 0577-401777

Graag tot ziens bij ons in de praktijk.Onze nieuwe collega

Thursday 18 Feb 2021

Onze nieuwe collega

Er is weer een hoop veranderd bij ons in de praktijk. We hebben sinds 1 Februari nog een nieuwe collega Nicole in ons team, zij zal voor zowel alle huisdieren maar ook voor alle paarden klaarstaan. Dit houd in dat we jullie weer alle eertelijns paardenzorg kunnen aanbeden vannuit onze praktijk. 

Hallo allemaal! Bij deze stel ik mijzelf graag voor. Ik ben Nicole van der Linde en ben de nieuwste aanwinst in de praktijk. 

Tijidens mijn studie heb ik stage in Amerika gelopen op een van de grootste paardenklinieken te wereld. Mijn afstudeeronderzoek heb ik in Nieuw-Zeeland gedaan. Na mijn afstuderen aan de Universiteit Utrecht specialisatie gezondheidszorg paarden ben ik als paardenarts aan het werk gegaan in een praktijk in Noord-Brabant. Hierna heb ik kort in een paarden/ gezeldsschapsdieren kliniek in het westen gewerkt. Nu ben ik, als geboren en getogen Veluwenaar weer terug in deze mooie regio. In mijn vrije tijd ben ik actief in de eventing sport daarnaast vind ik het leuk om mij bezig te houden met paardengeneeskunde. Mijn intresse liggen bij de paardengeneeskunde, diagnostische beeldvorming, en bijzondere dieren, maar ook voor andere zorg sta ik voor u en uw huisdier klaar!. 

Graag tot ziens bij ons op de praktijk of bij u op stal

Groetjes NicoleHerfst: tijd voor de senior kat

Thursday 1 Oct 2020

Herfst: tijd voor de senior kat

Wist u dat uw kat al met een leeftijd van 7 jaar onder de senioren valt.

Het is goed om hier bij stil te staan want een kat op leeftijd loopt meer risico op gezondheidsproblemen. Deze gezondheidsproblemen uiten zich vaak in hele kleine kenmerken waardoor ze pas laat aan het licht komen.

 

 

 

 

 Hierbij kunt u denken aan de volgende problemen:

”¢       Gebitsproblemen

”¢       Verminderde nierfunctie

”¢       Te hard werkende schildklier

”¢       Verhoogde bloeddruk, vaak als gevolg van nier- of schildklierproblemen

”¢       Hartproblemen door verdikking van de hartspier

”¢       Gewrichtspijn door artrose

”¢       Tumoren

 

Daarom besteden wij in oktober en november extra aandacht aan de gezondheidscontrole van de oudere kat.

Als u kat boven de 7 jaar is willen we u graag uitnodigen voor een van deze pakketten:

  •  Pakket 1: Consult bij Ä—Ä—n van onze paraveterinairs en Urine onderzoek.

         Normaal 36,16 nu voor 19,95

  •  Pakket 2: Consult bij de dierenarts, uitgebreid bloedonderzoek en urineonderzoek.

         Normaal 140,77 nu voor 114,95

 

Voor u  bezoek aan onze praktijk krijgt u een vragenlijst toe gestuurd. Deze nemen wij tijdens het consult samen door. Tevens controleren wij de algemene gezondheid, het gewicht, oren, ogen en we kijken het gebit na.

Na afloop krijgen jullie een leuk senioren pakketje mee naar huis.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt contact opnemen met de praktijk.Corona Update

Tuesday 29 Sep 2020

Corona Update

In verband met het Corona virus verscherpen wij onze maatregelen. Graag de volgende richtlijnen volgen: 

- als u of medebewoners verkouden bent/zijn of andere ziekteverschijnselen hebben mag u niet komen. 

- houd 1,5 meter afstand. 

- met uw huisdier mag 1 persoon naar de afspraak komen. 

- pinnen heeft de voorkeur.

- als er 2 mensen in de wachtkamer zijn, kunt u buiten wachten.

Alvast bedankt voor uw medewerking!50% korting op PPID-test voor Paarden

Thursday 20 Aug 2020

50% korting op PPID-test voor Paarden

Vanaf 1 september t/m 31 oktober krijgt u 50% korting op de ACTH-test bij het laboratorium! Deze ACTH-test wordt gebruikt om Cushing/PPID (pituitary Pars Intermedia Dysfunction) aan te tonen. Dit is een hormonale aandoening die o.a. wordt veroorzaakt door gebrek aan dopamine in de hypofyse. Maar door dit dopamine verlies komt er als gevolg een overproductie en afgifte van verschillende hormonen die allerlei ziekteverschijnselen geven. 

PPID is een chronische progressieve aandoening die meestal tussen de 15 en 21 jaar klinisch zichtbaar wordt paarden. Kenmerkende symptomen zijn: hoefbevangenheid, hirsutisme (overmatige haargroei), verandering van vetdepots (hangbuik en bulten boven het oog ipv kuilen) en spierverlies, lethargie en verminderd presteren. 

Bij meer informatie vragen of het maken van een afspraak voor deze bloedtest kunt u bellen naar de praktijk: 0577-401777Let op! Kattenziekte uitgebroken!

Wednesday 5 Aug 2020

Let op! Kattenziekte uitgebroken!

In de omgeving van Ermelo en Harderwijk is de kattenziekte gesignaleerd. Kattenziekte is een dodelijk virus bij katten en heeft een snel verloop bij niet gevaccineerde katten. Tegen deze kattenziekte kan dus worden gevaccineerd en zit in de ‘grote cocktail'. Kittens kunnen gevaccineerd worden vanaf 8-9 weken, hierna nog een keer op 12-13 weken. Vervolgens is er een vaccinatie schema van elk jaar en wordt de ‘grote cocktail' om de drie jaar gegeven. 

Besmetting van kattenziekte

Katten die besmet zijn met het virus verspreiden het via de ontlasting, maar ook via een ruimte waar een besmette kat heeft gezeten en via kleding en handen die een besmette kat hebben aangeraakt (de verzorgers).

Symptomen van kattenziekte

 

Braken, diarree, uitdroging, hoge koorts, sloom, plotselinge dood bij jong-volwassen katten met niesziekte-achtige klachten, abortus en hersenschade bij kittens.

Bel voor het maken van een afspraak of vragen naar de praktijk: 0577-401777De teken zijn weer gezien!

Monday 2 Mar 2020

De teken zijn weer gezien!

De teek: De winter was niet heel koud, volgens de astronomie is de al lente begonnen en de eerste teken zijn alweer gesignaleerd! De teek die het meeste in Nederland voorkomt is de Ixodes ricinus. Teken kunnen niet alleen bij mensen en honden voorkomen, maar ook bij andere huisdieren zoals paarden, konijnen en vogels. 

Ziektes en symptomen: Nadat een teek heeft gebeten kan er een bult ontstaan en eventueel rode kleuring van de huid. De teek kan meerdere ziektes  overbrengen, ook wel bloedparasieten genoemd.

- De ziekte van Lyme komt doordat de teek de bacterie Borrelia burgdorferi overdraagt. Echter komen ziekteverschijnselen door deze bacterie alleen voor bij mensen, bij honden en paarden is nooit aangetoond dat ze er ziek van worden, dus de ziekte van Lyme krijgen.

- Piroplasmose door de Babesia of Theileria bacterie.

- Anaplasmose door de bacterie Anaplasma fagocytophylium

De symptomen kunnen pas maanden na de beet tot uiting komen. Honden en katten worden echter niet vaak ziek. De belangrijkste symptomen zijn koorts, artritis en nierproblemen bij de hond en bij het paard vaak hoge koorts, spierpijn, anorexie, oogontsteking, kreupelheid, geelzucht, donkere urine, rode slijmvliezen en benauwdheid voorkomen. 

Diagnostiek: Er kan een bloedtest gedaan worden die de hoeveelheid antistoffen kan aantonen. Maar het dier moet ook op dat moment klinische symptomen vertonen van een bloedparasiet, anders is het niet zeker dat de symptomen ook door de bloedparasiet veroorzaakt worden. Dieren met een verhoging van antistoffen hoeven namelijk niet ziek te zijn van bijvoorbeeld de verhoging van Anaplasma  antistoffen in het bloed. Bovendien hebben veel honden of paarden een verhoogde antistoffen hoeveelheid in het bloed, omdat ze ooit gebeten zijn door een teek met die bacterie. Dus de symptomen kunnen heel goed bij de tekenziekte passen, maar dan is het toch niet de oorzaak van de ziekteverschijnselen, terwijl ze wel een verhoogde antistioffen hoeveelheid in het bloed hebben. De diagnostiek is dus erg lastig...

Therapie: De behandeling is doorgaans met een lange kuur antibiotica. De bacterie zal nooit helemaal verdwijnen uit het lichaam, maar de klachten verdwijnen wel. Als de klachten toch blijven, moet er dus verder gekeken naar andere oorzaken.

Preventie: Het beste is om te voorkomen dat uw huisdier zo min mogelijk in contact komt met teken, zodat ze dus ook minder risico hebben op de overdracht van tekenziektes. Een tekenbescherming door middel van een betrouwbaar anti-tekenmiddel is dus erg belangrijk. Maar ook is het belangrijk dat u uw hond elke dag checkt op teken. Bij paarden bestaat er helaas geen betrouwbaar anti-tekenmiddel en is de controle na een buitenrit dus de manier om te voorkomen dat er een infectie plaats gaat vinden. 

Bij het verwijderen van de teek moet u voorkomen dat de teek stukgeknepen of geplet wordt. De kans is dan namenlijk groter dat de maaginhoud wordt geleegd in de gastheer en kans op besmetting groter. De teek dient u volledig te verwijderen, een handige tekentang is dan een uitkomst. Probeer de teek ook niet met alcohol te 'verdoven', dan kunnen ze ook de maaginhoud legen. Als de teek verwijderd is kan de bijtplek ontsmet worden met betadine.